Rāmuļu pamatskola
 
Veselība skolā
Skolēnu receptes
Veselība pirmskolā
Spēle

Skatoties no sabiedrības veselības attīstības perspektīvas cilvēki ir jāsāk izglītot jau no bērnudārza. Tādejādi mēs varam attīstīt veselīgu sabiedrību. Bērniem mēs varam mācīt un palīdzēt izveidot veselīgus paradumus ikdienā, radīt izpratni un atbildību par savu veselību.

Visās trīs valstīs (Īslandē, Igaunijā un Latvijā) kā galvenās problēmas veselības veicināšanā tika saskatītas: neveselīga pārtika, vecāku atbalsts (kā pozitīvs piemērs rūpējoties par savu veselību ikdienā), aktivitāšu trūkums svaigā gaisā, našķi, bērnu mazkustība un nepietiekami finansiālie līdzekļi ģimenē (veselīgas pārtikas iegādei).

Latvijā skolēniem ir iespēja pusdienās ēst siltu ēdienu. 1. un 2. klašu skolēniem ir iespēja ēst pusdienas bezmaksas. Būtu nepieciešamas, bezmaksas pusdienas skolēniem līdz 9. klasei, jo ne visiem vecākiem ir iespēja samaksāt par tām. Neapmierinot pamatvajadzības, skolēniem rodas veselības problēmas, kas izpaužas kā nervozitāte, nespēja koncentrēties un citas saslimšanas. Latvijā skolēniem ir arī sporta stundas, kuras nav obligātas citās valstīs.

Latvijas skolas, tai skaitā Rāmuļu pamatskola, ir iesaistījušās Eiropas Savienības programmā „Skolas piens” un „Skolas auglis”. Katram skolēnam reizi dienā ir iespēja izdzert glāzi piena un apēst ābolu. Negatīvi skolēnu veselību ietekmē TV un datori, un neveselīga pārtika.

Rāmuļu pamatskola var lepoties ar dažādiem veselību veicinošiem pasākumiem. Sporta stundas labos laika apstākļos notiek ārā visos gadalaikos. Pavasarī notiek ekskursijas un mācību stundas „Zaļajā” klasē.

Lai sasniegtu pozitīvus rezultātus veselības veicināšanā, ir ļoti svarīgi, lai ģimene, skolotāji un darbinieki skolēnam rādītu pozitīvu piemēru. Katram no mums ir jāapzinās kādu piemēru mēs rādām bērniem. Pētījumi ir pierādījuši, ka par bērnu piemēru parasti kļūst tam tuvu stāvoši cilvēki.

Rāmuļu pamatskolas
5.- 9. klašu meiteņu
Ēdienkartes un receptes

Kitija Strazdiņa

Vasaras ēdienkarte

Upenes gan saldētas, gan svaigās ir ļoti daudz C vitamīnu. Dienas devā nepieciešams 40 - 50 g svaigu ogu. Tās satur E, B ,P un kāliju.

Brokastis
- Biezpiens ar svaigiem lociņiem, dillēm, rupjmaize.
- Saldā maizīte ar ogām. Ogu dzēriens – tēja.

Otrās brokastis
- Kāds auglis, oga.

Pusdienas
- Kartupeļu - rīsu zupa ar frikadelēm.
- Kartupeļu biezenis ar kotleti.
- Kefīrs.
- Melleņu zupa ar klimpām.

Melleņu zupai:
- Puslitrs melleņu
- 150g cukura
- Ēdamkarote kartupeļu cietes
- Puse citrona
- Litrs ūdens

Klimpām:
- 120 g kviešu miltu
- 60 g mannas
- 80 g netrekna skābā krējuma vai piena
- 2 olas
- Vanilīna cukurs, sāls
- Cukurs
- Puslitrs ūdens

Zupai: Katlā saber mellenes un ūdeni. Citrona sulu uzlej uz mellenēm. Uzvāra ūdeni, karsē līdz ogas izšķīdušas, pievieno citrona mizu, cukuru maisa līdz izkūst. Kartupeļu cieti izšķīdina ūdenī. Pievieno zupai, pielej citrona sulu. Atdzesē visu.

Klimpas: pieber miltus, mannu, vanilīna cukuru samaisa viendabīgi. Citā katlā uzvāra ūdeni. No mīklas ar divām karotēm atdala pa vienai klimpai, liek verdošā sālsūdenī un vāri līdz gatavas.

Launags: Brūkleņu maize
Brūkleņu maize
- 50 g miltu
- 4 g rauga
- 25 ml piena
- 20 g cukura
- 6 g sviesta
- 1/2 ola
- sāls
- 25 ml saldā krēj.
- 40 g svaigu brūkleņu

Iejauc mīklu no miltiem rauga, piena, cukura, sāls, sviesta, olām. Visu samīca, bļodu pārklāj un liek siltumā rūgt 30 min. Pannu ieziež ar sviestu, Tajā ieveltnē mīklu, atstāj 15min uzrūgt. Saldo krēj. saputo ar cukuru, uzziež uz mīklas, pārkaisa ar ogām. Cep 180 grādos 40 min.

Vakariņas
- Lapu – dārzeņu salāti
- Sviestmaizes
- Ogu kompots

Dārta Brammane

Rudens ēdienkarte

• Katru dienu ietiecams apēst vismaz 1 ābolu
• Vērtīgās vielas atrodas zem ābola miziņas, labāk ēst nemizotus
• Daudz vitamīnu, svaigā ābolu sulā daudz dzelzs, fosfora, nātrija un joda
• Ābolu sula attīra organismu

Brokastīs – omlete ar dārzeņiem, sviestmaize, kafija

Otrās brokastis – ābols vai bumbieris

Pusdienās – vistas zupa ar siera klimpām, kartupeļu biezenis,
ar maltās> gaļas mērci, burkānu un kāpostu salātiem

Saldais – zemeņu želeja ar putukrējumu
- 50g zemenes
- 100g ūdens
- 25g cukurs
- 3g želatīna
- 15g saldā krējuma

Zemenes izberž caur sietiņu un pievieno cukurūdeni, tad pievieno izkausētu želatīnu, maisot sarecina. Pilda traukus, salej. Pasniedz ar putukrējumu.

Upeņu un burkānu kokteilis
- 50 ml upeņu sula
- 100 ml burkānu sulas
- 50 ml apelsīnu sulas
- 30 ml jogurta
Glāzē ielej upeņu sulu, virs tai lej burkānu sulu, tad apelsīnu sulu, tad jogurtu.

Vakariņas
Pankūku kārtojums ar augļu salātiem

Pankūkām – 100 g miltu, sāls, 250 ml piena, 4 olas, sviests cepšanai, 200 g jaunā siera
Salātiem: 4 kivi, 200 g ķiršu un saldētu upeņu, ēdamkarote medus, 2 ēdamkarotes sviesta.
Miltus un sāli sajauc ar pienu tā, lai veidojas kunkulīši. Mīklā iemaisa olas, bļodu apsedz ar dvieli un atdzesē 2 stundas. Kivi notīra un smalki sagriež. Ogas nomazgā un atlaidina, ja vēlas, tad sasmalcina. Uz nelielas pannas sakarsē sviestu un cep zeltainas pankūkas no abām pusēm.
Pankūkas liek kārtām, apkaisot ar sadrupinātu jauno sieru un aplaistot ar medu. Virs pēdējās pankūkas liek augļus, kurus pārrasina ar medu (pankūku kārtojumu griež gabalos kā kūku).

Ābolu mērce:
Mērcei: 1kg ābolu, 4 ēdamkarotes ābolu sulas vai ūdens, 1-2 ēdamkarotes cukura, ēdamkarotes dzērveņu Mērcei ābolus nomizo, sagriež četrās daivās un izgriež serdes. Tad ābolu daiviņas sagriež smalkos gabaliņos, liek katlā, pārlej ar ābolu sulu vai ūdeni un zem vāka sautē 10 min. Ja āboli ir skābi, tiem pievieno cukuru, saldiem var arī nepievienot.

Evelīna Strautmane

Pavasara ēdienkarte

Brokastis
Gaļas un dārzeņu salāti
-Sviestmaize ar siera masu
-žāvētu augu tēju

Pusdienas
Kartupeļi, frikadeļu zupa, zivs kotlete ar griķiem un burkānu salāti ar dzērvenēm
Rozīņu zupa ar putukrējumu
- 2 l ūdens
- 25 g rozīņu
- 45 g cukura
- Citrona miziņa
- 15 g kartupeļu ciete
- 25 g putukrējums

Ūdenī vāra uzbriedinātas rozīnes, pievieno cukuru, citrona miziņu, atšķaidītu kartupeļu cieti. Uzvāra, atdzesē. Pasniedz ar putukrējumu.

Launags
Rabarbera plātsmaize ar pienu.

Rabarberu kvass.
Sastāvdaļas: 1,2 kg rabarberu, 5 l ūdens, 350 g cukura, 40 – 50 g rauga, 100 ml zemeņu sulas.
Pagatavošana: Rabarberus noskalo un sagriež smalkos gabaliņos, pārlej ar ūdeni, uzvāra un iztur 2- 3 h, tad šķidrumu izkāš. Rabarberu šķidrumam pievieno cukuru, zemeņu sulu, izšķīdinātu raugu. Kvasu raudzē siltā vietā 8h. Uzglabāšanai pilda pudelēs.

Rabarberu plātsmaize:
Sastāvdaļas: 20 g rauga, 100 mg piena, 300 g miltu, 60 g cukura, sāls, ola, 50 g sviesta, paciņa vanilīncukura.
Drumstalām: 250 g miltu, 150 g cukura, 125 g mīksta sviesta, daži pilieni mandeļu esences, šķipsniņa sāls.
Pildījumam: 3 olas, 150 g cukura, citrons, 750 g vājpiena biezpiena, paciņa vaniļas pudiņa sausā maisījuma, 700 g rabarberu, 3 ēdamkarotes cukura.

Vakariņas
- Biezpiena plācenīši ar krējumu un melleņu ievārījumu
- Rabarberu kvass

Veselīgas receptes

Ābolu un plūmju salāti
3 āboli, 10 vidēji lielas plūmes, puse glāzes riekstu kodolu, 2 ēdamkarotes skāba krējuma. 1 ēdamkarote medus, kanēlis, citronskābe.
Nomazgātām plūmēm izņem kauliņus. Ābolus sagriež plānās šķēlītēs vai sarīvē uz rupjās rīves. Sagatavotos augļus pārlej ar mērci no krējumā, medus, kanēļa, sasmalcinātiem riekstiem un citronskābi.

Brūkleņu un ābolu salāti
2 glāzes brūkleņu, 4 āboli, ½ glāze cukura, ūdens.
Brūklenes nomazgā, uzber uz pannas un cepeškrāsnī izcep. Ābolus nomazgā, sagriež četrās daļās un cukura sīrupā izvāra mīkstus. Gatavām brūklenēm pielej cukura sīrupu, uzkarsē, atdzesē un kārto salātu traukā kārtās ar sagatavotiem āboliem.

Dzērveņu salāti
2- 3 glāzes dzērveņu, 1-2 ēdamkarotes cukura, 1-2 burkāni vai šķēle kāļa, 1-2 rāceņu, 1 selerijas sakne. Dzērvenes pārlasa, nomazgā, applaucē un ar koka karoti saspiež, pieliek cukuru, apstrādātus rīvētus burkānus vai kāļus, rāceņus un seleriju sakni.

Ogu salāti ar medu
8 ēdamkarotes aveņu vai citu ogu, 2 ēdamkarotes medus, 1 ola. Rūpīgi pārlasītas ogas kārto deserta traukā un pārlej ar medu un olu baltumu, kurš ir sakults.

   Ābolu receptes

Cepti āboli ar biezpienu
6 āboli
250g biezpiena
1 ola
1 ēd.k. manā
cukurs
žāv. serenādes 50g

Ābolus pārgriež uz pusēm , izņem serdi, biezpienu sajauc ar olu, cukuru, serenādēm, mannā.
Masu piecep, ābolu pusītes, liek ietaukotā veidnē, cep cepeškrāsnī.
Iesaka ēst ar pienu, krējumu.

Ābolu cepumi ar biezpienu
Āboli 2gl.
Biezpiens 200 grami
Milti 2gl.
Margarīns 20 grami
Pūdercukurs
Mīklu gatavo ar margarīnu vai sviestu, sakapāt ar miltiem, pievieno biezpienu un labi samīca veido mīklu, uzbriedina pusstundu. Plāni izveltnē un uz mīklas malas liek salmiņos sagrieztus ābolus, aptin ar mīklu un nogriež mīklas strēmeli. Griež mazākos gabaliņos un cep 220 C gaiši brūnus. Gatavus pārkaisa ar pūdercukuru.

Ābolu – biezpiena kūka
Āboli 4-5 gab.
Biezpiens 200g
Milti 2gl.
Margarīns 200g
Cukurs 150g
Kanēlis
Gatavo mīklu – sviestu vai margarīnu saplucina ar miltiem, pievieno biezpienu, labi samīca. Uzbriedina līdz 45 min. Mīklu sadala 2 daļās. Plāni izveltnē, vienu daļu klāj panna, virsū liek sarīvētus vai šķēlītēs sagrieztus ābolus, pārkaisa cukuru un kanēli. Apsedz ar otru mīklas kārtu. Cep 220C gaiši brūnu. Atdzesētu kūku griež gabaliņos.

   Augļu receptes

Augļu cepumi
Sastāvdaļas:
- 100g dažādu žāvētu augļu.
- ½ rīvētas citronu miziņas.
- 2 ēdamkarotes medus.
- 4 ēdamkarotes ābolu sulas.
- 2 ēdamkarotes citrona sulas.
- 5 ēdamkarotes auzu pārslu.
- 1 ēdamkaroti cukura.
- 1 olas dzeltenumu.
- Šķipsniņa sāls
- 50 g maltu riekstu.
- Rotājumi.
- Kondensētais piens ar cukuru.
- Baltā šokolāde.

Pagatavošana: 10 min
Žāvētos augļus sīki sagriez un uz vienu stundu iemērc ābolu sulā. Auzu pārslas ar cukuru pannā maisot apgrauzdē zeltainas. Atdzesē. Olas dzeltenumu medu, citronu sulu un rīvētu miziņu, kopā ar šķipsniņām sāls saputo. Iemaisa auzu pārslas, augļus un riekstus. Masu ar divām tējkarotēm liek uz cepumā papīra, mazliet saplacina un nolīdzina maliņas. Cep 180 grādu temperatūrā. Apmēram 10 min. Vel siltu pārsmērē ar kondensēto pienu. Rotā ar balto šokolādi.

Augļi ar diedzētiem graudiem
- 1 banāns
- ½ citrona sula
- 2 ananāsa šķēles
- 1 mango
- 1 g
- 100g graudaina mājas siera
- 1-2 ēd. Medus
- 2-3 ēd. dziedētu kviešu
- 2ēd. diedzētu saulespuķu sēklas

Pilngraudu auzu pārslas
- Biolakto
- Biezpiens
- Medus
- Rieksti
- Saldētas upenes un dzērvenes
- Rozīnes
- Mandarīni
- Čili
- Kanēlis
Visas sastāvdaļas sajauc kopā.

Konsultēja mājturības un tehnoloģiju skolotāja Inese Krēsliņa

Veseli bērni – tā ir mūsu nākotne, tāpēc par bērnu veselību jāsāk rūpēties jau no mazotnes. Pirmais nozīmīgākais notikums bērna dzīvē ir uzsākt bērnudārza gaitas, tas saistās ar jaunu pieredzi un svarīgām psiholoģiskām pārmaiņām, tādēļ liela nozīme ir pirmajiem iespaidiem, bērnudārza videi.

Rāmuļu bērnudārza vide ir pietuvināta mājas videi, kurā bērns jūtas visdrošāk, tādejādi ļaujot mazajiem ķipariem veiksmīgāk īsākā laikā adaptēties un iekļauties jaunajā vidē, neradot satraukuma sajūtu. Rāmuļu bērnudārza vide ir tāda, kas rada bērnos drošības sajūtu, vēlmi izzināt sevi un citus bērnus un apgūt visu jauno.

Rāmuļu pirmsskolas prioritāte ir skaitā, tīrā apkārtne, svaigais lauku gaiss. Rāmuļu pakalni, pļavas un meži, kas aicināt aicina dotie ārā dabā. Bērnudārzā ir izveidoti septiņi pastaigu maršruti, kas pilnībā dod iespēju iepazīt tuvāko apkārtni, baudīt dabas svaigo elpu un ļauties sportiskām aktivitātēm – šķēršļu pārvarēšanai, līdzsvara vingrojumiem, mešanai, lēkšanai, skriešanai u.c.

Lai padziļinātu bērnu izpratni par veselīga dzīvesveida nepieciešamību ziemas noslēgumā tiek rīkota Veselības nedēļa, kuras ietvaros tiek sekmēta bērnu izpratne par uztura un fizisko aktivitāšu nozīmi viņu augšanas un attīstības procesā. Gatavoti dārzeņu salāti, dzertas pašu spiestas augļu, dārzeņu sulas, zāļu tējas. Nostiprināta izpratne par ķermeņa higiēnas ievērošanu, zobu tīrīšanu, kā arī sekmētas bērnu zināšanas par dažādiem ar drošību saistītiem jautājumiem.

Rāmuļu pirmsskolēni ikdienā bauda veselīgas, sabalansētas uztura ēdienreizes, par kurām rūpējas skolas medmāsa un pavārītes. Ēdienu pagatavošanas receptes ir sastādītas ņemot vērā bērnu ēdināšanas īpatnības, saskaņotas ar Latvijas pārtikas un veterināro pārvaldi. Tiek ņemtas vērā individuālās vēlmes par bērna ēdināšanu, ja bērns cieš no alerģijām.

Rāmuļu pirmsskolas bērni bauda katru dienu svaigu pienu, ko piedāvā programma „Skolas piens”, bērni labprāt to dzer, pat vairākas reizes dienā.

Veselos un dzīvespriecīgos bērnos ir mūsu nākotne!

Liesma Vīksna, pirmsskolas izglītības metodiķe



VESELĪBAS NEDĒĻA


Katrai dienai bija sava tēma:

Pirmdiena - Baltā diena - iepazīšanās ar pienu un dažādiem piena produktiem.

Otrdiena - Dzeltenā diena - tikāmies ar skolas medmāsu. Nostiprinājām bērnu izpratni par ķermeņa higiēnas ievērošanu, veselīga uztura nozīmi, vitamīnu nozīmi bērnu attīstībā.

Trešdiena - Zaļā diena - gatavojām augļu, dārzeņu salātus, notika pašu gatavoto salātu degustācija.

Ceturtdiena - Mirdzošā smaida diena - tikāmies ar zogu higiēnisti Ilvitu.

Piektdiena - Zilā diena - notika dažādas sporta aktivitātes svaigā gaisā.

Visas nedēļas garumā pirmsskolas bērni baudīja dārzeņu un augļu sulas, dzēra zāļu tējas.


Datorspēle skolēniem par videi un veselībai draudzīgu rīcību.

Izvēlies valodu un esi speciālais aģents. Piedalies dažādās atjautības spēlēs, kas pārbauda un papildina zināšanas.

Spēles mērķis ir iemācīties pieņemt pareizus lēmumus, kas var uzlabot un mainīt gan tavu, gan apkārtējo dzīvi.
Rāmuļu skola, Rāmuļi, Cēsu novads, tālr. 64129511, e-pasts ramulu_skola@inbox.lv